Ştiaţi că…? Curiozităţi din cinematografie :)

–         Fraşii Lumiere au introdus la sfârţitul secolului al XIX-lea cinematograful, fiind primii care au venit cu ideea de a proiecta filme contra cost?

–         primul film de cinema bazat pe o poveste adevarată a fost “Marele jaf al trenului”, care prezintă un jaf comis în Vestul Sălbatic asupra unui tren încărcat cu bani după ce în prealabil banda de răufacători a aflat de la şeful staţiei de tren conţinutul lăzii de valori. Filmul are doar 11 minute, a fost turnat în toamna lui 1903 şi lansat la data de 1 decembrie a aceluiaşi an, având un succes de casă de… 150 dolari?

–         În 1920 apare Tehnicolor, un procedeu de realizare a filmelor color, inventată de americani?

–         Primul film cu sonor apare în anul 1927, “Cantaretul de Jazz”?

–         Primul film pe ecran plat apare în 1953,  în regia lui Henry Koster, intitulat  “Parada Primăverii” ?

– Primul spectacol cinematografic din România a avut loc la Bucuresti, la data de 27 mai 1896?

– Prima sală de cinematograf din Transilvania s-a înfiinţat în anul 1901, la Brasov?

–         Filmul “Pădurea spînzuraţilor” a fost distins cu premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes în anul 1965?

–         Premiul Oscar cântăreşte 3,8 kG? Statuetele înalte de 34,3 cm reprezintă un cavaler sprijinit într-o sabie, aflat pe o rolă de film cu 5 spiţe ce reprezintă cele 5 branşe iniţiale ale industriei filmului: actori, regizori, producători, scenarişti şi tehnicieni?

–         Statueta Academiei de Film a primit porecla Oscar dintr-o întâmplare. Secretara Academiei, Margaret Herrick, a spus că statueta seamănă cu unchiul ei, Oscar. Înainte de a avea porecla, premiul era numit Trofeul de Merit al Academiei, însă şi atunci i se găsiseră denumiri ceva mai populare: “statueta de merit”, “trofeul de aur” şi “bărbatul de fier”. Cu absolută certitudine nu se ştie cum a fost botezat trofeul Oscar, unii susţin că actriţa Bette Davis a venit cu acest nume.

–         Trilogia “Stăpânul Inelelor” are cele mai multe Oscaruri câştigate vreodată? Producţia a avut 30 de nominalizări la Oscar, dintre care 17 premii?

–   Sandra Bullock este prima actriţă din istoria cinematografiei care a castigat în aceeaşi săptămână premiul pentru Cea Mai Bună şi Cea Mai Proastă interpretare. Actriţa a primit Oscarul pentru Cea Mai Bună Actriţă pentru rolul principal din drama “The Blind Side“. O zi mai târziu, ea a luat Zmeura de Aur pentru Cea Mai Proastă Interpretare în filmul “All About Steve“. Sandra Bullock s-a dus cu fruntea sus la ambele ceremonii.

–         Acelaşi personaj a adus Oscarul pentru doi actori. Marlon Brando şi Robert De Niro sunt singurii actori care au luat Oscarul pentru acelaşi personaj, unul la categoria Cel Mai Bun Actor în rol secundar, iar celălalt pentru rolul principal. Personajul a fost Vito Corleone din “Naşul / The Godfather“. Malon Brando l-a interpretat pe Corleone în filmul din 1972, iar Robert De Niro în “The Godfather, Part II”  din 1974.

Lasă un comentariu